Jakie ciśnienie przy parzeniu najlepszej kawy?

  • Updated
  • Posted in Poradniki

Jakie ciśnienie przy parzeniu najlepszej kawy?

You are currently viewing Jakie ciśnienie przy parzeniu najlepszej kawy?

Chyba każdy miłośnik kawy wie, że espresso jest podstawą wielu wariantów tego napoju. Macchiato, latte, cappuccino, americano, romano… Wymieniać można długo. Aby przygotować odpowiednią bazę w postaci aromatycznego espresso, maszyna do kawy musi mieć jednak odpowiednio wysokie ciśnienie. Ile powinno ono wynosić i co tabletki do czyszczenia ekspresu mają z tym wspólnego?

Dlaczego odpowiednie ciśnienie jest tak istotne przy parzeniu kawy?

Pierwsze ekspresy ciśnieniowe wynaleziono na przełomie XIX i XX w. Oczywiście ciśnienie generowane przez te urządzenia było znacznie niższe niż to w dzisiejszych, zaawansowanych maszynach. Wynosiło ono wówczas do 2 barów.

Co więcej, przy każdym procesie parzenia ciśnienie nieznacznie się zmieniało, dlatego przygotowanie kawy w sposób powtarzalny było w zasadzie niemożliwe.

Technologia jednak stale się rozwijała. W latach 30. XX w. powstały pierwsze kawiarki, zaś w latach 40. – pierwsze ekspresy ciśnieniowe, które pozwalały na wytworzenie 9-barowej presji. Był to przełom, który obecnie uznawany jest za standard.

Dzisiaj uważa się, że 9-barowy ekspres do kawy to niezbędne minimum, które pozwoli na przygotowanie dobrego espresso.

W większości urządzeń proces parzenia tego esencjonalnego specjału trwa zaledwie 20–25 sekund. To wystarczająco długo, aby zmielone ziarna uwolniły swój charakterystyczny aromat. Jednocześnie na tyle krótko, że napój nie staje się kwaśny. Można zatem powiedzieć, że bez tych 9 barów kawa będzie po prostu za słaba i niesmaczna.

Oczywiście dzisiaj wysokiej jakości ekspresy ciśnieniowe generują nawet 15 i więcej barów. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie wielu różnych rodzajów kaw – każda z nich wymaga nieco innego przepisu.

Wysokie ciśnienie to nie tylko krótszy czas parzenia i lepszy smak naparu, ale również większa wyrazistość.

Oczywiście wysokie ciśnienie to nie wszystko. Znaczenie ma też moc wyrażona w watach (W). W miarę wzrastania liczby barów powinna rosnąć także liczba watów. Za minimalne parametry, które gwarantują wysoką jakość naparu, uważa się moc 1500 W oraz ciśnienie od 9 barów wzwyż.

Czytaj więcej  Jak wybrać najlepszy ekspres automatyczny? Poradnik dla początkujących.

Za niskie ciśnienie w ekspresie, czyli co się zepsuło

Zbyt niskie ciśnienie w ekspresie może być oznaką awarii sprzętu, choć najczęściej jest to po prostu wynik niewielkich zaniedbań ze strony użytkownika. Wówczas można temu łatwo zaradzić. Na co warto zwrócić uwagę?

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy w zbiorniku na wodę nie osadził się kamień kotłowy. Choć dla zdrowia jest on niegroźny, to może skutecznie ograniczyć przepływ cieczy.

Dlatego tak ważne jest regularne odkamienianie ekspresu. Zwykle przeprowadza się je co 200–300 wypitych kaw. Wiele sprzętów ma jednak wbudowane automatyczne powiadomienia w tym zakresie i oferuje gotowe programy odwapniające.

Aby usunąć osad, najlepiej sięgnąć po profesjonalny odkamieniacz do ekspresu. Na ten problem narażeni są wszyscy właściciele tego rodzaju urządzeń, szczególnie mieszkający w regionach, gdzie woda jest twardsza (zwłaszcza na zachodzie i południowym wschodzie kraju).

Problem może leżeć również w nieregularnym czyszczeniu ekspresu. Dlatego należy sprawdzić wężyki do przepływu wody, a po każdym zaparzeniu kawy dokładnie wypłukiwać fusy. Część urządzeń ma wbudowany tryb czyszczenia (w tym czyszczenia parowego). Warto z niego korzystać, aby utrzymać higienę wewnętrznych podzespołów ekspresu.

Nie można wykluczyć też awarii mechanicznej sprzętu. Za tłoczenie wody pod prawidłowym ciśnieniem odpowiada pompa. We wszystkich modelach działa ona bardzo podobnie, a różnice mogą dotyczyć mocy lub szybkości przepływu cieczy. Awaria pompy objawia się na wiele sposobów – kawa może zaparzać się wolniej, niekiedy nie działa funkcja pary albo urządzenie przechodzi od razu do etapu czyszczenia.

Stosując tabletki czyszczące do ekspresu ciśnieniowego lub odkamieniacz do ekspresu przelewowego (szeroki wybór może znaleźć na: https://filtrosfera.pl/akcesoria-ekspres-cisnieniowy/odkamieniacz-do-ekspresu), należy bezwzględnie kierować się wskazaniami producenta w tym zakresie. Najlepiej sięgać po środki renomowanych firm, jak Bosch, DeLonghi, Siemens lub Philips. Korzystanie z domowych sposobów, np. wody z octem, zwykle okazuje się mało skuteczne, a uzyskiwane efekty są bardzo krótkotrwałe.

Czytaj więcej  Jak prawidłowo odkamienić ekspres do kawy? - Wszystko, co powinieneś wiedzieć.

W przypadku awarii mechanicznej nigdy nie należy usiłować usunąć jej samodzielnie, ponieważ utrata gwarancji jest wtedy pewna. Łatwo też o uszkodzenie elektroniki lub jednego z modułów, a to również grozi odmową naprawy.

Urządzenie należy niezwłocznie oddać do serwisu producenta.

Stosując zalecane środki do czyszczenia i pielęgnacji ekspresu, można cieszyć się pyszną kawą na co dzień.